Η κληρονομιά μας.
Οι παραδοσιακές συνταγές της δικής μας Μαρίκας, συζύγου, μητέρας, γιαγιάς, που αναδεικνύουν την πραγματική γεύση του παξιμαδιού!
ΥΛΙΚΑ
Για 4-5 μερίδες:
- 3 παξιμαδάκια κριθαρένια “το Μάννα” (ανά μερίδα)
- 500 g γίγαντες
- 2 κρεμμύδια ξερά
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2 καρότα
- 2 κλωνάρια σέλερι
- 8 τομάτες
- 1 κ.σ. πελτέ τομάτας
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 2 φύλλα δάφνης
- 3 κ.σ. λευκό κρασί
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 100 ml ελαιόλαδο
- 150 g μυζήθρα
- αλάτι
- πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μουλιάζουμε τους γίγαντες σε νερό για περίπου 12-15 ώρες.
Τους ξεπλένουμε καλά.
Σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε αρκετό νερό και βράζουμε τους γίγαντες για περίπου 1 ώρα σε μέτρια φωτιά.
Σουρώνουμε και αφήνουμε τους γίγαντες σε ένα μπολ.
Σε μια κατσαρόλα, τσιγαρίζουμε ελαφρά με ελαιόλαδο τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, τα καρότα και το σέλερι, αφού τα έχουμε κόψει σε χοντρά κομμάτια.
Σβήνουμε με λίγο κόκκινο κρασί.
Παράλληλα, κόβουμε τις τομάτες σε κυβάκια και τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με τον πελτέ, τα φύλλα δάφνης και τη ζάχαρη.
Συμπληρώνουμε με 1/2 φλιτζάνι νερό. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 10 λεπτά.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε στην κατσαρόλα τους γίγαντες μαζί με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε όλα το μίγμα σε ένα ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 40 λεπτά.
5 λεπτά πριν ετοιμαστεί το φαγητό, προσθέτουμε μυζήθρα πάνω από τους γίγαντες.
Σερβίρουμε με κριθαρένια παξιμαδάκια και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Οι γίγαντες ταιριάζουν και με όποιο άλλο παξιμάδι “το Μάννα” Τσατσαρωνάκη επιλέξετε!