ΥΛΙΚΑ
Υλικά:
Για το χταπόδι:
- 1 μέτριο χταπόδι (με κάθε πόδι κάνουμε έναν ντάκο)
- 1 δαφνόφυλλο
- 2 κόκκοι μπαχάρι
- 50 mlλευκό κρασί
- 100ml ελαιόλαδο
- Ρίγανη
- Πιπέρι
Για το τουρσί:
- 200 γρ
- 200ml ξύδι
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- 2 κουταλιές της σούπας αλάτι
Για την οσπριάδα:
- Διάφορα όσπρια της αρεσκείας σας βρασμένα, όπως:
- Φασόλια (άσπρα ψιλά, γίγαντες ή και μαυρομάτικα)
- Σιτάρι
- Ρεβύθια
- Φακές
- Φάβα
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για το στήσιμο:
- MiniΚριθαροκουλούρα Το Μάννα Τσατσαρωνάκη
- Μισό λεμόνι
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τυλίγουμε το χταπόδι σε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο σαν πουγκί με λίγο ελαιόλαδο, τη δάφνη, το μπαχάρι και το κρασί και το ψήνουμε στον φούρνο για 30 λεπτά στους 180 βαθμούς. Στη συνέχεια ανοίγουμε την λαδόκολλα και το αφήνουμε να πιει όλα του τα ζουμιά για άλλα 10 λεπτά. Αν θέλουμε μπορούμε και να το βράσουμε απλά με τα ίδια υλικά, αλλά ψητό είναι πιο νόστιμο. Ξεχωρίζουμε τα πλοκάμια.
Για την οσπριάδα μουσκεύουμε για 8 ώρες τα όσπρια που το απαιτούν, όπως και το σιτάρι. Βράζουμε χωριστά το σιτάρι και κάθε όσπριο και, αφού μαλακώσουν, τα στραγγίζουμε και τα ενώνουμε στον κάδο του πολυκοπτικού. Προσθέτουμε έλαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και αλέθουμε μέχρι να έχουμε έναν οποιόμορφο πουρέ. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση.
Για το γρήγορο τουρσί, ζεματάμε και κρυώνουμε το σταμναγκάθι. Σε μπωλ αραιώνουμε στο ξύδι το αλάτι και τη ζάχαρη αναδεύοντας καλά. Τοποθετούμε μέσα το σταμναγκάθι και το αφήνουμε τουλάχιστον για 15 λεπτά.
Στήνουμε. Μουσκεύουμε σε νερό το παξιμάδι. Από πάνω απλώνουμε μια καλή στρώση με την κρέμα οσπριάδας, έπειτα το σταμναγκάθι και τέλος το πλοκάμι του χταποδιού. Τελειώνουμε με λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι και λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και λεμόνι.
Tips
- Αν μας περισέψει οσπριάδα μπορούμε να τη σερβίρουμε, όπως τη φάβα
- Αν μας περισέψει χταπόδι μπορούμε να το σερβίρουμε σαν ένα κρύο μεζέ με λαδόξυδο
- Για μεγαλύτερη ευκολία μπορείτε να επιλέξετε μόνο όσπρια που δεν χρειάζονται μούσκεμα και βράζουν μαζί (φακές, μαυρομάτικα, φάβα) και αντί για σιτάρι μπορείτε να μουσκέψετε σε ζεστό νερό πληγούρι.
·Αν θέλετε μπορείτε να ψιλόψετε το χταπόδι, να σπάσετε το παξιμάδι, να κόψετε σε μικρά μέρη το σταμναγκάθι, να μην αλέσετε τα όσπρια και να ανακατέψετε όλα ατά τα υλικά μαζί (και το κρεμμυδάκι). Βάζετε ελαιόλαδο και λεμόνι και φρέσκα μυρωδικά και έχετε μια υπέροχη παξιμαδοσαλάτα οσπρίων με χταπόδι και σταμναγκάθι.